torsdag 11 mars 2010

Valfrågor 1 - hushållsnära tjänster

"2008 fanns drygt 200.000 personer i den inkomstklassen. Av dessa gjorde drygt 19.000 personer rut-avdrag för totalt 153,8 miljoner kronor.
Bland de över 3,6 miljoner som har en månadsinkomst på 3.300—19.900 kronor utnyttjades avdraget av omkring 28.000 personer. De gjorde totalt avdrag för 85,4 miljoner.
Sammantaget 2008 drog över 91.000 personer av totalt 439,7 miljoner kronor för hushållsnära tjänster, enligt Aftonbladet." Detta skriver DN ekonomi.

Rutavdraget tillhör väl inte de viktigaste frågorna i det kommande valet. Prognosen för 2009-10 visar ökande användning och en bruttokostnad för staten på över 2 miljarder kronor. Svarta jobb blir vita? Det är möjligt, men som statistiken ovan visar är det inte de med lägst inkomst som har nytta av tjänsten. Många ledande socialdemokrater med höga inkomster har också passat på, t.ex Göran Perssson. Hur ser det ut inom den ledande borgerligheten?

Hade vi haft en outsinlig källa med pengar så kan man väl kosta på sig att också ha Rut-avdrag, men det känns faktiskt angelägnare att stärka den offentliga sektorn, landsting och kommuner, med statliga bidrag, så att inte kommunalt anställda med vita jobb, friställs (vilket äger rum i Kramfors inom hemtjänsten, och landstinget inom sjukvården) och hänvisas till arbetslöshet och utanförskap.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Har svårt att se att Rut orsakat arbetslöshet i Kramfors kommun....

appropå Kramfors kommuns dåliga ekonomi:hur kunde du rösta ja till höjda politikerarvoden ? dessa pengar kunde användas bättre till händer i vården eller kanske en extra lärarresurs. Är partipiskan inom V så hård att man väljer pamparna framför folkets behov?

Eva köhnberg sa...

..min kommentar ang.Rut och höjda politikerarvoden råkade bli anonym,det var inte min mening.
Hoppas det funderar bättre nu,det är inte helt lätt att komma in i din blogg.Varför inte ha samma enkla system som övriga politikerbloggare i Kramfors kommun?

Destination Vänster sa...

Politikerarvoden är inte lätt. Det gick många turer där. Jämförelser med grannkommuner, vad andra kommunalråd har i landet mm, mm. Utökade arbetsuppgifter för BAS-nämndens ordförande, justeringar. Det var både höjningar och sänkningar. Tillsammans med att GV-nämndens arvoden försvann, så blev det nya förslaget tämligen kostnadsneutralt, dvs ungefär som tidigare, men visst, arvoden kan alltid diskuteras. Å andra sidan skall tunga politiska uppdrag betalas. BAS-nämndens ordförande var tidigare underbetald, särskilt med tanke på den beredskap som ordförande har 365 dagar per år, dvs jour. Arvodesjusteringar förekommer i alla kommuner, hade föredragit c:a 5 % lägre rakt över.