söndag 14 mars 2010

Riksdagen uttalar sig

Riksdagen har tagit ett beslut om det som hände i Turkiet och Aremnien för 100 år sedan, att det skall bedömas som ett folkmord. Den rödgröna alliansen med stöd av några borgerliga tycker att den svenska riskdagen skall avge ett "statement".
Fastän jag är vänsterpartist har jag svårt att förstå varför. I Turkiet pågår en diskussion om dessa progromer som hände för c:a 100 år sedan, ett svenskt politiskt ställningstagande riskerar att undergräva processen till försoning och låsa fast positionerna. Det bästa vi kan göra är att arbeta för att Turkiet kommer med i EU, det skulle stärka de sekulära krafterna i landet, och även stärka EU, dvs att ett land med många muslimer också kan komma att ingå i den europeiska gemenskapen. Det skulle antagligen också stärka försoningsprocessen till skillnad från folkmordsuttalanden från den svenska riksdagen.

Att börja gräva i det osmanska rikets historia känns märkligt. Det måste vara i första hand upp till Turkarna och Armenierna/syrierna mfl att lösa det. På hemmaplan kan vi ju i första hand försöka göra upp med vår egen historia: svenskarnas härjningar i Europa, deltagandet i kolonialistiska projekt och slavhandel, vår behandling av samer och romer. Efter andra världskriget skedde omfattande folkförflyttningar i Europa, som i många fall var upprörande. Kanske inte folkmord, men etnisk rensning.

Jag har svårt att förstå vad våra rödgröna syslar med i riksdagen.

Inga kommentarer: