tisdag 23 mars 2010

Kommentarsunderskott och sjukfrånvaro

Det har uppenbarligen inte varit så lätt att lämna kommentarer på blogginläggen. ID-kontrollen är nu borttagen och det är fritt att kommentera det man vill.

"Kampen mot sjukfrånvaron" är en bok av statsvetaren Björn Johnsson. Jag har läst ett referat av den. Han konstaterar att anledningen till antalet sjukskrivna för c:a 10 år sedan fördubblades från 150.000 till 300.000 inte beror på försämrad arbetsmiljö, osund sjukskrivningskultur, fuskande patienter eller läkare. Huvudförklaringen enligt honom är politiska beslut som gjorde det mycket svårare för sjukskrivna att rehabiliteras till anpassade arbeten. De som blev sjukskrivna för 10 år sedan blev framför allt sjukskrivna så mycket längre tid än tidigare, och förklaringen är att rehabiliteringen bröt samman och därigenom återgången till arbetslivet. Här bakom finns slimmade organisationer inom landsting kommuner och företag. Arbeten som blev allt mer kvalificerade medförde att personer som inte kunde prestera 100 %, hamnade utanför arbetslivet. Många anpassningsgrupper som tidigare fanns på arbetsplatserna upphörde med sin verksamhet pga bristande resurser. Resultat: allt fler sjukskrivna, utan rehabilitering.

SLUTSATS: Politikerna själva orsakade den höga sjukfrånvaron! Både socialdemokrater och nuvarande Allians. Dagens hårda krav kombineras inte med de verktyg som människor behöver för att återkomma till arbetslivet. Sjuka utförsäkras, och hänvisas till arbetsförmedlingen och A-kassa, och på sikt även till socialbidrag. Att sjuktalen nu går ner, beror på den sk bortre parentesen (eller stupstocken som Sahlin pratar om) och är bara ett sätt för att dölja den äkta sjukfrånvaron

2 kommentarer:

Tora sa...

Jag läser!

Fortsätt skriva!

/Toradottern

Karin sa...

Jag tror också att karensdagens införande hade och har stor betydelse. I ett alltmer slimmat och mammon-inriktat arbetsliv (allt går att köpa och välja) går folk på knäna. De stannar inte heller hemma och vilar då och då. I stället samlar man på sej stress och värk ... och blir sjuk längre tid.
När man väl gått över gränsen är det mycket, mycket svårt att återvinna hälsan.
Låt oss också börja tala om försörjningsförmåga i st f arbetsförmåga. Det måste finnas motsvarande jobb! Försäkringskassans tv-reklam för något år sen, var otroligt ironisk (oavsiktligt?, när man lät hunden göra halva brevbärarens jobb mm. Ska man skratta eller gråta?