Sommarens semester är över, så också julis politiska stiltje. Nu duggar inläggen tätt, alla partier gör sitt bästa för att profilera sig. Särskilt de mindre partierna känner hotet av 4% och levererar förslag därefter. Centern med förslag på avyttring av vattenfall till en mindre del, investeringsbolag. KD lanserar sig som pensionärsparti i allt högre grad. Folkpartiet levererar ordning och reda i skolan, blaim the victim. Vänsterpartiet jobbar på att föra fram begreppet- världens bästa välfärd, ifrågasätta vinster i vård och välfärd bland annat.
Socialdemokrater och moderater tittar oroligt på varandra - vilket skall bli det största partiet.
Det är svårt att orientera sig i årets valrörelse. Blocken ligger nära varandra, det är egentligen inte många miljarder som skiljer åt. Vad skall en vanlig väljare tycka. Mycket låter bra, men mycket är också valfläsk.
Man får gå till grunderna: vad vill vi ha i Sverige? Mer marknad eller en starkare gemensam sektor? Mer friskolor (vad är det som är fritt) eller en skola som är lika för alla, som ger alla samma rättigheter? Utförsäljning av gemensam egendom (Apoteksväsen, systembolag, transportsystem, vårdcentraler, skolor) eller inte?
Vad är Sveriges framgång? Starka sociala stödsystem, en likvärdig skola, barnomsorg för alla, jämlikhet på arbetsmarknaden, små löneskillnader, säkerhet för sjuka och arbetslösa. Allt detta kombinerat med en dynamisk industriell sektor.
Men - Vart tog förresten klimatfrågorna vägen? Var finns dessa ödesdigra framtidsfrågor i debatten? Vem vågar beskriva ett samhälle som inte kännetecknas av ständig tillväxt?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar