tisdag 22 juni 2010

Jämlikhet

Snart så tar semestertiderna över och då kan det vara dags att läsa lite böcker kanske. En bok jag skulle vilja rekommendera är "Jämlikhetsanden" av Wilkinsson. En recension kan du läsa här (http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/richard-wilkinson-och-kate-pickett-jamlikhetsanden-darfor-ar-mer-jamlika-samhallen-nastan-alltid-1.1038875)
Wilksonson är en välrenommerad forskare som visar att just jämlikhetsaspekterna i samhället är avgörande för folkhälsan. Naturligtvis måste vi ha vårt dagliga bröd och komma upp över den värsta fatigdomen men all extra konsumtion och lönespridning som skapar klyftor mellan människorna, ökar ojämlikheten i samhället. Ojämlikheten driver sedan samhället till ökad brottslighet, ökad sjuklighet, ökande grad av missbruk mm. Bristande jämlikhet drabbar inte bara de med minst resurser utan även de mer bemedlade mår sämre. Man jämför höginkomsttagare i olika länder och kan visa att där ojämlikheten är större , där mår också de rika och de som tillhör högre socialgrupper sämre än rika och välbemedlade i mer jämlika samhällen.

Sverige klarar sig i Wilkinssons bok bra, just för att vi tillhör ett av de mer jämlika samhällena i världen, ett samhälle som har en stor och relativt stark offentlig sektor och utbyggda trygghetssystem.

De senare årens borgerliga politik har bevisligen skapat något större klyftor i samhället, dvs tendensen finns till mindre jämlikhet. För oss som är övertygade om att alla skall må bra i ett bra samhälle, är "Jämlikhetsanden" ett gott stöd, Läs den!

Inga kommentarer: