onsdag 28 april 2010

Mitt inlägg i den allmänpolitiska debatten 26 april

Vi skall bygga världens bästa välfärd

Det finns mycket att diskutera och debattera dessa dagar. Den borgerliga retoriken till exempel.

Begreppet arbetslinjen , som kan tolkas på detta sätt: åt de som har skall vara givet, åt de som inte har skall ej heller något givas.
De som inte har arbete skall inte heller ha rätt till bidrag, utan där skall bidragen stramas åt, ersättningarna sänkas och tidsbegränsas, sjuka skall arbetsprövas till jobb som inte existerar eller som de inte klarar av pga bristande hälsa exempelvis. Skattesänkningarna som bedrivs gynnar framför allt de som tjänar bra och har arbete, jobb-skatteavdrag kallas det. Skillnaderna mellan de som har välbetalda jobb och de som inte har det ökar, sämst går det för arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer i alliansens Sverige.

Ett samhälle som får ökande klasskillnader är ett samhälle som i längden inte kommer att må bra. Mycket i retoriken kring arbetslinjen känns som tvång och bestraffning. Arbetslinjen skall innebära en självklar rättighet till arbete, för de som nu står utan arbete, om förmågan till arbete finns.

Det gäller inte minst ungdomar, där vi i Sverige har en betydande ungdomsarbetslöshet, och där regeringen inte lyckats. Det gäller också många andra grupper, det gäller också integrationsarbetet, där regeringen inte heller lyckats. Samhället måste ta en mer aktiv del i arbetet att skapa förutsättningar för arbete, mer utbildning, mer introduktionsjobb, göra det lättare att anställa.

Den enskilt viktigaste åtgärden som många företagare upplever skulle vara rekryteringsbefrämjande, är slopande av arbetsgivarinträdet vid sjukdom. V föreslår i sitt näringspolitiska program just detta.

Begreppet utanförskap: Enligt alliansens polemik är det fråga om folk som är sjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa. De befinner sig i utanförskap. Jag känner flera i dessa grupper, som är sjukskrivna, arbetslösa och pensionerade. Inte tycker jag att de befinner sig i utanförskap. De befinner sig i ett samhälle som bör ta hand om alla människor, de befinner sig i ett system som borde behandla alla med respekt oavsett förmågor, sjukdomar eller olika handikapp. Vi har byggt ett samhälle som skall inkludera alla sorters människor i olika faser i livet, med olika förmågor och behov, just för att de inte skall definieras att de befinner sig i utanförskap.

Det är dags att skrota begreppet utanförskap! Vi vill ha ett samhälle som inkluderar alla!

Alliansens privatiseringar och utförsäljningar: av skolor, vårdapparat, apoteksväsen, utförsäljning av gemensam egendom är ett hot mot välfärden och jämlikheten.

Vi behöver ge varje person de bästa tänkbara förutsättningarna att utvecklas. Vi behöver en sådan kvalitet i äldreomsorgen att var och en av oss kan se fram mot ålderns höst utan oro. För det behöver vi prioritera fler anställda framför skattesänkningar.

- Du ska kunna veta att läkaren som behandlar dig inte har några företagsekonomiska intressen, utan bara ditt bästa för ögonen.
- Du ska kunna veta att apoteket du går till inte försöker sälja på dig den medicin de har störst vinstmarginal på.
- Du ska veta att de du möter på äldreboenden och inom hemvården inte är där för att tjäna pengar på dig utan de är där för din skull.
- Du skall veta då du lämnar ditt barn på förskolan att förskolan inte snålar på personal och pedagogik, bara för att öka vinstmarginalerna i verksamheten
- Du skall veta att den skola ditt barn går i arbetar för samhällets och dina barns bästa, med kompetenta lärare, och att verksamheten inte bedrivs för att ge avkastning till ägare och riskkapitalbolag
- Det behövs en grundlig uppgörelse med hela det sätt att tänka regeringen har etablerat, där misstänksamhet mot den som hamnar i svårigheter är ledstjärnan. Vi behöver bygga samhället på förtroende mellan människor.

Men, den kommunala verksamheten måste skötas och utvecklas inom landsting och kommuner. Kvalité måste byggas ständigt, valfrihet och individualisering i verksamheten måste också kunna utvecklas, exempelvis inom äldrevården. Allt detta måste kunna göras inom det solidariska system vi haft och som vi vill utveckla. Stagnerar verksamheten förloras förtroendet och då finns risken att de liberala marknadsanpassade krafterna fortsätter att expandera. Med en ökande privatisering och utförsäljning av den svenska välfärdsmodellen, så kommer allt mer av skattemedel att hamna hos riskbolag och skatteparadis långt från Sverige.

Rösta röd-grönt i september 2010!!

Inga kommentarer: