onsdag 7 april 2010

Minskat stöd till kommunerna!?

Alliansens finansminister Borg aviserar om minskande stöd till den kommunala sektorn 2011. Han menar att det går bra för landsting och kommuner, så bra kommer det att gå nästa år att det inte behövs mer pengar. Grunden för hans synpunkter är konjunkturinstitutets rapport, som dock bygger sina prognoser på att staten skulle fortsätta att stödja kommunsektorn under 2011. Men dras stödet in, så blir det fortsatt kris. Detta verkar Borg ha missat.
Vi kan med tillfredsställelse konstatera att Kramfors kommun gick med överskott under 2009 (obs röd-grön majoritet!!). Vi kan också konstatera att kommunen presterat överskott i sina finanser de senaste åren, trots svajiga statsbidrag från den borgerliga alliansens sida. Kommunen har klarat hotande underskott med omorganisationer, effektiviseringar, men också genom att minska antalet anställda. Det senare har inte varit bra, men nödvändigt pga de indragna statsbidragen.
För att säkra kommunsektorn framöver, så gäller en sak: byt regering i höstens riksdagsval, ge fortsatt stöd till kommunsektorn i tillräcklig omfattning, ett stöd för försvar av välfärden, ett stöd som hjälper landsting och kommuner att behålla sin arbetskraft, i stället för att behöva skicka ut fler i arbetslöshet och det som alliansen benämner som "utanförskap".

Inga kommentarer: