måndag 27 augusti 2012
Vi är människor - inte maskiner
Som relativt nybliven ordförande i Vänsterpartiet i Västernorrland hade jag förmånen att få delta i en konferens på våren, där partiets strategi för de närmaste 2 åren presenterades. Det är en imponerande satsning som partiet kommer att göra. Man har delvis omorganiserat de centrala resurserna så att mer stöd skall kunna ges ut till verksamheterna. Kongressbeslut från i januari följs upp och en ny politik formeras.
1. Stoppa privatiseringarna. Vänsterpartiet arbetar vidare med frågorna och gör som 80 % av Sveriges befolkning: Vi är motståndare till att privata vinster kan föras ut ur landet, och att verksamheter inom exempelvis skola och omsorg säljs ut och bedrivs med för lite personal och resurser, allt för att generera vinster. Privatisering av vård leder till överetablering i välbärgade områden, privatisering av skolor leder till segregation och risk för utarmning av de kommunala skolorna. Friskoleexpansion skapar orättvisor i många fall.
2. Ja till en human invandringspolitik. Vi ser i vårt land att segregationen ökar och att ifrågasättandet av invandringsskäl och asylskäl tilltar. Särskilt barn och unga far illa av ett hårdnande invandringsklimat. Asylsökande avvisas i ökande antal. Unga människor som jag träffar och som fått upprepade avslag av migrationsmyndigheter, har ingenstans att åka och inget att återvända till. Efter 1-2 år i landet skall de ut, till vad? Depression, ångest, självmordsförsök är konsekvensen för en del, pga den behandling som de utsätts för, då deras berättelser skall nagelfars av migrationsmyndigheterna. För några år sedan blev många utsatta barn apatiska pga asylprocessen. De anklagades av vissa "experter" för att simulera, men sanningen är den att i inget fall kunde man efteråt visa att barnen hade simulerat. Nu hårdnar politiken igen och nya invandrarbarn med utvisningshot över sig blir apatiska, som en stressreaktion av den situation de hamnat i.
3.Vänsterpartiets arbetsrättskampanj ”Vi är människor inte maskiner” pågår under hösten 2012 och våren 2013. Den ska belysa problemen med otrygghet på arbetsmarknaden och social dumping. Kampanjen ska kontrastera mot regeringens bild av att det är bättre att ha ett dåligt jobb än inget jobb alls. Ett av de viktigaste målen är att skapa en bred uppslutning bakom uppfattningen att trygga anställningar gynnar alla samt att trygga anställningar ger fler jobb och bättre välfärd.
4. En ekologisk ekonomi (eko-eko). Här har partiet tagit initiativ till att problematisera kring den ständiga tillväxten och utarmning av jordens resurser och tilltagande klimatproblematik. Hur bygger vi en ekologiskt hållbar ekonomi? Samhället måste investera i hållbar utveckling, hållbar energiproduktion, kollektiva lösningar och ansvarstagande inför framtiden. Vi kan se fram emot en förnyelse och fördjupning i miljöfrågorna. Vi ser fram mot eko-ekogruppens kommande rapporter.
Vi tar nya tag också då det gäller studieverksamheten, nya tag i det feministiska arbetet, vi arbetar för att stärka partiet, och vi behöver också bli fler. Med en bra politik så blir vi det också, och en bra politik är också på gång att formuleras.
fredag 3 augusti 2012
Dags att byta regering!!
Det är mycket som inte händer då det gäller nödvändiga beslut. Regeringen har kapitulerat i miljöarbetet exempelvis. Nödvändiga framtidssatstningar uteblir, och med allvarlig klimatsituation,uteblir investeringar i järnväg, och hållbar miljöteknik. Med historiskt låga räntenivåer, och en förhållandevis låg statsskuld och med en massarbetslöshet på 8 %, och en ungdomsaretslöshet på 25 %, som borde sammhällsinvesteringar inte minst i hållbar miljöteknik och kollektiva transportlösningar vara naturligt att satsa på.
Men regeringen gör inget. Det är glädjande att läsa om vänsterpartiets förslag då det gäller dessa frågor Inte minst i en artikel i DN denna vecka pekar Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, på ett antal beslut som skulle kunna tas i dessa eurokrisens dagar. Satsningar för att motverka arbetslöshet och stagnation, satsningar på järnväg, alternativ energiproduktion, bostadsbyggande-bostadsrenovering är viktiga förslag där Vänsterpartiet har program. V föreslår också för att öka stabiliteten i det svenska banksystemet och minska risken för exempelvis bostadsbubblor och dämpa den privata skuldsättningen, att man skall inte garantera bankernas kreditförluster rakt över, utan bara då det gäller den sektor som handhar låntagarnas skulder och insättningar (den egentliga bankverksamheten), medan exempelvis finasiell spekulation inte skall omfattas av bankgaranterierna. Detta kan möjligen ha en dämpande effekt, och framför allt så skall det inte vara så att bankernas förluster är en sak för skattebetalarna att ta hand om, medan vinsterna stannar i bankerna. Samtidigt föreslås att lån skall också kopplas till en amorteringsskyldighet, i stället för bolånetak, då det senare har en utestängande effekt på unga.
Sjukvård till papperslösa. En utredning som fastnat hos regeringen föreslog att papperslösa skall ha rätt till samma vård som alla andra. Men i stället för utredningens förslag så har regering och Miljöpartiet kommit fram till att barn och unga under 18 skall ha dessa rättigheter, medan äldre endast har rätt till våd som inte kan anstå (ungefär som det är för asylsökande idag). Ett inhumant beslut för alla papperslös över 18 år och som befinner sig i landet. Egentligen finns det en majoritet för ett annat beslut, men moderaterna obstruerar, som så många andra gånger, i frågor som har att göra med ett humant flyktingsmottagande. Ingen tjänar på att inte erbjuda sjukvård till alla papperslösa, alternativen är oftast sämre för den enskilde och för samhället.
Utjämningssystemet: en enig parlamentarisk utredning har kommit fram till att utjämningsystemet mellan kommuner inte är rättvist och därför måste justeras. Det skulle innebära ekonomiska förstärkningar för många glesbygdskommuner, men även här så har moderaterna satt stopp, och håller tillbaka. Rädslan är väl att de rika moderatstyrda kommunerna runt Stockholm ogillar förslaget eftersom de får mindre statsbidrag. Så, ännu ett skäl att byta rgering. Hela landet måste leva, inte bara tillväxtzonerna runt Stockholm. Glesbygden utbildar sina ungdomar, storstäderna drar nytta av det hela. Det finns många skäl att kompensera glesbygden.
Vi har en spännande höst framför oss. Vänsterpartiet kommer att märkas, vi kommer att öka aktiviterna kring arbetsmarknadspolitiken, vi kommer att arbeta med att formulera en ekologisk oh ekonomisk politik, vi kommer att fortsätta med våra kampanjer kring äldrevård och en samhällsservice fri från spekulationsekonomiska intressen.
Och, vi arbetar vidare för ett regeringsbyte 2014!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)